Fisker som yrke eller hobby?

Er du glad i livet på sjøen, ved vannet eller ved elva? 

Det finnes mange muligheter for å utnytte seg av den gode følelsen. Du kan for eksempel velge å bli fisker av yrke. Du har vel kanskje allerede sett mye på programmer som Wicked tuna eller Livsfarlig fangst? Da vet du i hvert fall hva du går til om du velger den mer actionfylte fiskerjobben.

Å fiske som jobb

Det finnes to måter du kan fiske som jobb, enten ved å jobbe på noen andre sin båt, eller skaffe deg din egen båt. Begge deler har sine fordeler og ulemper. Det å jobbe for noen andre betyr at du får mindre inntekter, men om du har din egen båt får du større andel av inntektene. Men samtidig har du også alle utgiftene ved å drive båten. Du må ha forsikring på båten og de som jobber der. Du må kanskje betale avdrag på båten hver eneste måned.

Hva og hvor mye skal du fiske? Det er selvfølgelig avhengig av hvor du bor og hvilke fisk eller skalldyr det er mest av i det området. Du må også sette deg inn i myndighetenes regulering av fiske i området du planlegger å jobbe. Det er bestemte fiskekvoter knyttet til forskjellige fiskeslag. Jobber du derimot på en fiskebåt, så slipper du sette deg inn i alle regler og alt papirarbeidet som følger med å eie en båt.

Ønsker du å starte med en egen båt, finnes det en god del støtteordninger du kan benytte deg av, så da er det bare å sette seg inn i alt du kan finne av dokumentasjon. Kanskje du er heldig og får økonomisk støtte til å starte opp?

Sportsfiske

Det å fiske er selve fangsten av fisk, muslinger og krepsdyr i saltvann og ferskvann. For å fiske kan du bruke mange forskjellige fiskeredskaper men det vanligste når du driver sportsfiske er fiskestang med snøre og en eller flere kroker. Sportsfiske er å fiske som hobby eller fritidsaktivitet uten noen tanke om å tjene penger på fangsten.

Det å fiske er for mange nesten å regne som en kunstform. Man kan fiske med forskjellige redskaper, og det varierer gjerne i forhold til fisken man skal fange og om det er i ferskvann eller sjø man skal fiske. I sjøen fisker man som regel torsk, sei, makrell og sjø ørret, skal man derimot fange abbor, ørret, gjedde, røye, harr, sjø ørret og laks må man i ferskvann.

Alt etter hvilket fiskeslag du er ute etter å få på kroken må du velge det rette agnet for nettopp den fisken. Det er mest vanlig å bruke flue, sluk, mark, maggot eller spinner. Men ikke glem at det er helt ulovlig å fiske med levende agn i Norge. Du kan derfor ikke bruke mindre fisk eller frosk for eksempel til agn.

Ønsker du ikke å beholde fangsten din? Da kan du benytte deg av fang og slipp prinsippet hvor du slipper fri fangsten med en gang.